
Bahan-Bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung ubi
- 3/4 cawan gula
- 1 cawan gula merah atau gula perang
- 5 cawan air
- 3/4 sudu teh kapur makan dicampur 3 sudu makan air
Gunakan cawan metrik untuk sukatan yang tepat
Cara Membuat:
1. Daripada 5 cawan air, panaskan sekejap 2 cawan air untuk larutkan gula dan gula perang. Bila semua dah larut, tapis dan sejukkan.
2. Dalam bekas yang besar, masukkan air gula dan baki air tadi bersama dengan bahan-bahan yang lain. Kacau sebati dan barulah dimasukkan air kapur yang telah dicampur air. Jangan terlebih guna air kapur, nanti kuih akan rasa pahit dan juga keras.
3. Didihkan air dalam pengukus dan alas pengukus dengan kain tuala untuk elakkan air menitik ke atas permukaan kuih yang akan dikukus nanti. Oles acuan dengan sedikit minyak masak dan barulah dituangkan adunan kuih.
4. Kukus dengan api sederhana selama 30-40 minit bergantung kepada saiz loyang yang digunakan. Bila dah masak, sejukkan terlebih dahulu barulah dipotong.
5. Gaulkan potongan kuih kaswi ke dalam kelapa muda yang diparut beserta sedikit garam dan gula jika suka. Kami suka tak letak apa-apa sebab kuihnya dah cukup manis. Sedapnya dimakan, sesuai untuk hidangan minum petang. Selamat mencuba resepi kuih ni.
Sumber: Mas Cotek