Resepi Pau Kampung Gebu Elok Uli Guna Tangan



Kepada yang tercari-cari resepi pau, ini opah share resepi pau opah terdahulu, uli tangan je ni. Opah serasi dengan yis basah untuk pau-pau opah. Inti terpulang pada citarasa, opah suka kelapa, kaya dan kacang merah.

Bahan-Bahan:

  • 500 gm tepung gandum
  • 40 gm yis basah
  • 1/2 cwn air
  • 1 1/2 sdb margerin
  • 1 sdb shortening
  • 2 sdb susu pekat manis
  • Air secukupnya

Cara Membuat:

1. Bancuh yis dengan 1/2 cawan air, ketepikan. Satukan tepung gandum, shortening, susu pekat manis dan margerin. Jadikan seperti serbuk roti. Masukkan yis dan gaul rata.

2. Seterusnya, masukkan air sedikit demi sedikit sehingga dapat doh yang tak lekat ditangan. Teruskan menguli sehingga doh jadi lembut. Proses menguli lebih kurang 20 minit.

3. Bila dah siap, bulat-bulatkan doh dan masukkan inti kesukaan. Kemaskan bagi elok dan biarkan pau naik sekali ganda. Kemudian, kukus pau selama 7 hingga 10 minit dengan api sederhana.

Nota: Inti terpulang pada citarasa, opah suka kelapa, kaya dan kacang merah.

Sumber: Mas Cotek