Kalau anda mencari menu yang mudah, cepat dan sedap, Kurma Telur memang pilihan terbaik. Dengan bahan asas dapur, hidangan ini tetap membangkitkan selera. Sesuai untuk makan tengah hari, malam, atau bila-bila masa anda perlukan lauk penyelamat yang tak mengecewakan!
Bahan-Bahan:
- 4 Ulas Bawang kecik/merah dimayang halus
- 4 Ulas Bawang putih dimayang halus
- Sedikit halia dimayang halus
- Sedikit kulit kayu manis dan bunga lawang (tak letak pun tak pa)
- 3 Cawan santan pekat
- 2 peket Rempah Kurma, brand apa pun ok. (yang ni akak pakai Rempah Kurma Adabi)
- 10 biji Telur
- 2 biji cili merah/hijau dan sebiji bawang besaq yang di belah 4
Cara Memasak:
1. Tumis bawang, putih, bawang merah, halia dan kulit kayu manis/bunga lawang.
2. Apabila bahan-bahan tumis tadi dah layu, masukkan Rempah Kurma bersama 2 cawan air.
3. Kacau rempah kurma tu sehingga pecah minyak. Apabila rempah Kurma hampir kering dan pecah minyak masukkan Santan.
4. Biar santan mendidih dan pekat/pecah minyak. Ok dan buleh masukkan Telur dan cili hiasan/bawang besar yang dibelah 4.
5. Dalam 2 minit dah boleh tutup api. Kalau lama nanti telur tu keras. Jangan lupa garam dan gula/ajinomoto.
Sumber: Roskaryati Abu Bakar
.jpg)