Resepi Mudah Coklat Bounty Bar Kelapa Sedap Dan Crunchy



Cuma 3 bahan, senang sangat, gaul2, bentukkan, celup coklat, dah boleh makan. Tak payah bakar bagai, sejukkan dalam peti ais je. Rasa die lemak2 manis, lembut kat dalam. Crunchy kat luar, sedap makan sejuk2.

Bahan2:

  • 4 cawan kelapa parut kering
  • 1 1/2 cawan susu pekat manis
  • 400 gm Beryl's Dark Chocolate Compound

Cara membuatnya:

Satukan kelapa dengan susu. Gaul sebati hingga menjadi adunan yg boleh dibentuk.

Bentukkan adunan kelapa menjadi bar atau bujur. Satu adunan saya dapat 25 biji, bergantung pada saiz yg kita buat juga. Masukkan ke dalam peti ais selama 1-2 jam hingga kelapa menjadi keras.

Cairkan coklat cara double boiler. Saya rendam mangkuk coklat di dalam mangkuk berisi air panas saja sebab cara ni lebih mudah.

Celup bar kelapa ke dalam coklat. Biar coklat bersalut tebal sikit dengan kelapa ye. Kemudian sprinkle dengan lebihan coklat di atasnya sebagai hiasan. Masukkan ke dalam peti ais 10 minit hingga coklat keras.

Hidangkan, saya suka makan sejuk2 dari peti ais. Nak simpan dalam balang pun boleh pada suhu bilik.

Sumber: Nor Al Fatihah Tihah