
Bahan-Bahan Serunding Ikan Bilis:
- 1 mangkuk ikan bilis (yang jenis dah kopek ye, jangan guna yang sekor-sekor tu sebab ada taik, nanti tak sedap)
- 12 tangkai cili kering (rebus dulu)
- 1 biji bawang besar (potong kecil)
- 5 ulas bawang putih (potong kecil)
- 5 batang serai(potong kecil)
- Sedikit halia (agak-agak jela) potong kecil
- 1/2 cwn air
- 1/2 cwn santan pekat (saya guna santan kotak)
- 2 sudu makan gula
- 2 sudu makan minyak masak
- 1 sudu teh garam (saya guna sudu kfc tu je)
Cara Membuat:
1. Cuci ikan bilis dan rebus hingga mendidih, toskan dan kisar guna blender kering. Masukkan bahan-bahan lain dalam blender, bawang besar, bawang putih, serai, halia, cili kering, santan dan air. Kisar hingga sebati.
2. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Kacau selama 5 minit, masukkan gula dan garam. Masukkan ikan bilis yang telah diblender tadi, kacau sehingga kering. Agak lama jugak nak tunggu kering, lebih kurang 40-45 minit.
Nota: Sukatan kat atas tu untuk kuantiti yang sikit je, cukup untuk sepaket kulit popia.
Cara Buat Simpul Kasih:
1. Step seterusnya, sediakan kulit popia. Gunting kecil-kecil, saya potong 10 bahagian untuk sekeping kulit popia tu.
2. Letakkan serunding sikit atas kulit popia tadi, simpul kemas-kemas dan buat hingga habis. Goreng hingga masak.
Sumber: Siti Hajar Hashim