Resipi Popia Simpul Kasih Inti Serunding Bilis



Resipi ni saya pernah kongsikan kat sini pada tahun 2017. Boleh mencuba pada yang berminat, boleh buat untuk raya nanti. Cuma yang kali ni saya guna kulit popia jenama KG, lagi senang nak simpul.

Bahan-Bahan Serunding Ikan Bilis:

  • 1 mangkuk ikan bilis (yang jenis dah kopek ye, jangan guna yang sekor-sekor tu sebab ada taik, nanti tak sedap)
  • 12 tangkai cili kering (rebus dulu)
  • 1 biji bawang besar (potong kecil)
  • 5 ulas bawang putih (potong kecil)
  • 5 batang serai(potong kecil)
  • Sedikit halia (agak-agak jela) potong kecil
  • 1/2 cwn air
  • 1/2 cwn santan pekat (saya guna santan kotak)
  • 2 sudu makan gula
  • 2 sudu makan minyak masak
  • 1 sudu teh garam (saya guna sudu kfc tu je)

Cara Membuat:

1. Cuci ikan bilis dan rebus hingga mendidih, toskan dan kisar guna blender kering. Masukkan bahan-bahan lain dalam blender, bawang besar, bawang putih, serai, halia, cili kering, santan dan air. Kisar hingga sebati.

2. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Kacau selama 5 minit, masukkan gula dan garam. Masukkan ikan bilis yang telah diblender tadi, kacau sehingga kering. Agak lama jugak nak tunggu kering, lebih kurang 40-45 minit.

Nota: Sukatan kat atas tu untuk kuantiti yang sikit je, cukup untuk sepaket kulit popia.

Cara Buat Simpul Kasih:

1. Step seterusnya, sediakan kulit popia. Gunting kecil-kecil, saya potong 10 bahagian untuk sekeping kulit popia tu.

2. Letakkan serunding sikit atas kulit popia tadi, simpul kemas-kemas dan buat hingga habis. Goreng hingga masak.

Sumber: Siti Hajar Hashim