
Bahan Shell Tart:
- 125 gm mentega
- 1/2 cawan gula aising
- 1 biji kuning telur B
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar tepung kastad (boleh ganti susu tepung)
Bahan Filling Nut Mix Fruit:
- 500gm mix nut & fruit (saya beli yang dah siap bakar ye)
- 50 gm mentega
- 1/2 cawan madu
- 1-2 sudu besar susu pekat manis (boleh ganti dengan gula)
Cara Membuatnya:
1. Shell Tart; Kacau mentega dan gula aising dengan senduk atau spatula hingga sebati. Kemudian, masukkan telur dan esen vanila. Kacau sampai rata.
2. Ayak tepung gandum dan tepung kastad ke dalam adunan. Gaul dengan tangan hingga menjadi doh. Balut doh dengan plastik dan rehatkan selama 30 minit di dalam peti ais.
3. Masukkan sikit doh ke dalam acuan tart yang telah disapu mentega. Tekan dengan tart presser. Buang lebihan doh dengan pisau.
4. Satu adunan saya dapat 50 biji ikut saiz acuan tart saiz 4cm. Cucuk dengan garfu. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150c selama 20 minit. Keluarkan shell tart dari acuan dan sejukkan.
5. Filling nut mix fruit; Cairkan mentega dengan madu. Campur susu pekat dan kacau sampai berbuih pekat. Masukkan mix nut dan fruit. Kacau hingga kering dan agak melekit. Sudukan ke dalam shell tart sampai penuh.
6. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 140c selama 5-10 minit atau hingga filling melekat dam keras. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.
Sumber: Nor Al Fatihah T-hah