Resepi Puding Roti Marble Cantik Menarik Dan Sedap



Buat Dessert apa petang ni? Kalau ada lebihan roti yang dah nak expired tu, boleh cuba buat resepi puding marble ni. Nampak cantik menarik dan sedap, sesuai kalau nak buat jamuan.

Bahan A:

  • 20g agar-agar bertali
  • 5 cawan air
  • 1 cawan gula – Tak nak manis, boleh kurangkan gula.

Masak semua bahan di atas hingga agar-agar larut.

Bahan B:

  • 4 keping roti gardenia – Buang kulit tepi, gunting kecil-kecil.
  • 1 tin susu cair
  • 1 biji telur
  • 2 susu besar susu pekat manis
  • 2 sudu besar butter – Cairkan dulu atas api perlahan.
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1 penutup botol esen vanilla
  • Pewarna ikut warna kegemaran anda

Cara Menyediakan:

1. Blender bahan-bahan B di atas kecuali pewarna hingga hancur halus. Tuang dalam periuk agar-agar (bahan A), kacau-kacau sebatikan. Agak-agak nak mendidih, tutup api. Bahagikan adunan kepada 3 bekas dan warnakan.

2. Basahkan dengan air loyang atau acuan. Tuang sesenduk warna yang pertama kat tengah loyang. Warna yang kedua kat tengah warna yang pertama dan warna yang ketiga kat tengah warna yang kedua. Ulang buat sehingga habis semua adunan.

3. Biarkan beku atau sejuk. Boleh simpan dalam peti sejuk 2-3 jam. Boleh keluarkan puding ni dari loyang. Potong ikut suka dan sedia untuk dimakan. Selamat mencuba.

Nota:

  • Boleh guna loyang size 8 dan 9
  • Acuan bunga size 5 dpat 4 bekas
  • Acuan comel viral dapat 14 biji

Sumber: Hazila Baharudin