Resepi Puding Mangga Susu Cantik Berkilat Elok



Nampak tu? Cantik berkilat elok. Hari ini terasa nak makan puding mangga susu, so buat la sementara stok mangga masih ada. Lagi sedap bila disejukkan dulu.

Bahan-Bahan:

  • 30g agar-agar tali
  • 1400 ml air
  • 1 tin susu cair
  • Gula pasir ikut rasa
  • 1 biji buah mangga potong dadu isinya
  • Sedikit gula batu

Cara Membuat:

1. Agar-agar dibasuh, gunting pendek-pendek, kemudian rendam sekejap. Sediakan periuk, masukkan agar-agar dan air, kemudian masak atas dapur. Kacau-kacau selalu.

2. Bila agar-agar dah larut, masukkan gula pasir dan gula batu. Rasa ikut kemanisan yang disukai. Tutup api. Sediakan acuan yang disukai, basahkan sedikit.

3. Susun buah mangga yang dah dipotong dadu tadi di dasar acuan. Ambil agar-agar tadi dan tuang ke atas buah mangga sedikit demi sedikit secara perlahan-lahan.

4. Tuang sehingga melepasi buah mangga saja, jangan terlalu banyak. Sejukkan sebentar. Baki agar-agar tadi panaskan semula dan tuang susu cair ke dalamnya.

5. Kacau dan sebatikan, tutup api. Bila bahagian bawah tadi sedikit keras, cucuk-cucuk guna garpu. Tuang la baki agar-agar susu ke atasnya perlahan-lahan.

6. Penuhkan acuan, bila dah habis boleh la sejukkan di luar sebentar. Pastu masukkan ke dalam peti sejuk, nanti dah keras boleh la potong. Siap, cuba la.

Sumber: Syana Anuya Manmad