Resipi Nasi Kuning Dengan Daging Merah Terengganu



Nasi legend orang Terengganu, Nasi Kuning. Biasa lauk dia Gulai Ikan Aya tapi kali ni abam lawankan dengan lauk legend juga, Daging Goreng Terengganu atau daging merah Terengganu. Makan dengan ayam goreng, acar nenas, sambal belacan dan papadom.

Bahan Nasi Kuning:

  • Beras Basmathi 1 kg (direndam 45 minit dan ditoskan)
  • Rempah 4 skwan
  • Bawang putih 3 ulas (dimayang)
  • Bawang merah 5 biji (dimayang nipis-nipis)
  • Halia 1 inci (dihiris nipis)
  • Daun pandan 4 helai
  • Kiub ayam 1 kiub
  • Garam secukup rasa
  • Serbuk kunyit/pewarna
  • Air
  • Marjerin 1 sb
  • Minyak masak 2 sb
  • Kismis (optional)

Cara Membuatnya:

1. Masukkan minyak dan marjerin, panaskan. Bila dah panas, masukkan bawang merah, bawang putih, halia, daun pandan dan 4 sekawan. Tumis sampai naik bau dan lepas tu masukkan air. Tunggu mendidih, masukkan kiub ayam, serbuk kunyit serta susu cair dan kacau.

2. Masukkan beras basmathi, kacau, masukkan garam dan kismis. Kacau rata dan masak nasi macam biasa. Bila nasi dah masak, kacau perlahan dan balik-balikkan nasi. Biar lagi 20 minit untuk nasi kering sepenuhnya. Siap untuk dihidang. Selamat mencuba.

Bahan Daging Goreng/Merah Terenganu:

  • Daging 500g

Bahan Kisar Halus:

  • bwg merah 6 biji
  • bwg putih 4 ulas
  • halia 1 inci

Bahan Untuk Tumis:

  • bawang besar 1 biji – dimayang
  • bawang putih 3 ulas – dimayang
  • Lengkuas 1 inci (dihiris nipis)
  • Cili boh 3 sb
  • Air asam jawa
  • Garam gula secukup rasa
  • Perasa
  • Lada besar merah 2 biji
  • Cili padi hijau dan merah
  • bawang holland 1/2 biji utk hiasan
  • Sos cili Del monte 5sb + 2 sb sos cili

Cara Membuatnya:

1. Masukkan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis. Bila bahan tumis dah garing, masukkan cili boh dan tumis sampai pecah minyak. Masukkan lengkuas serta bahan kisar halus dan tumis lagi sampai pecah minyak. Masukkan daging dan tutup dalam 25 minit, guna api yang kecil.

2. Bila daging hampir masak, masukkan air asam jawa, garam, gula dan masak lagi sampai daging masak. Masukkan sos tomato dan cili padi, bawang holland, cili besar dan perasa. Siap!

Sumber: Muliadi Ramli