.jpg)
Bahan-Bahan:
- 800ml air
- 1 peket agar-agar serbuk 10g
- 200ml susu cair
- Sirap rose secukupnya (boleh + pewarna pink)
- Gula secukupnya
Cara Membuat:
1. Sediakan periuk, masukkan air, agar-agar serbuk, dan susu cair. Kacau-kacau sehingga agar-agar tidak berketul. Masak atas api perlahan dan kacau sehingga sebati. Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut, rasa manis ikut selera.
2. Setelah siap ambil sedikit dan asingkan agar-agar putih ni. Sediakan acuan-acuan yang comey. Basahkan dulu supaya senang nak keluarkan nanti. Tuang adunan putih ke dalam acuan, agak-agak 1/4 je. Jangan separuh ye nanti tak cantik.
3. Dah siap, sejukkan ke dalam peti sebentar sementara kita siapkan bahagian pink. Baki agar-agar tadi kita panaskan balik, api perlahan ye, masukkan sirap rose. Dah dapat warna yang cantik boleh tutup api.
4. Bila adunan yang putih tadi agak-agak dah keras sikit (jangan biarkan terlalu keras nanti susah nak lekat). Boleh tuangkan adunan yang pink tadi perlahan-lahan ye. Yang ni kena sabar, tuang sehingga penuh acuan.
5. Bila dah habis, boleh sejukkan di dalam peti sejuk sehingga keras. Siap.
Nota:
1. Nak keluarkan dari acuan kena slow-slow ye, sisip tepi-tepi guna jari. Bila dah agak renggang boleh la letakkan di atas pinggan.
2. Satu lagi tips, boleh guna lidi kecik (penyungkil gigi) letak kat tepi puding dan keluarkan slow-slow. Tapi tips ni susah sikit sebab puding akan pecah dan tak cantik.
Selamat mencuba!
Sumber: Syana Anuya Manmad