Resepi Sambal Ikan Meletup Gerenti Licin Pinggan



Semalam ada yang tanya resepi sambal ikan. Jadi hari bagi memenuhi pemintaan ramai, ecewah. Perah santan sungguh. Sambal ikan ni mudah saja. Tapi kadang mudah bagi kita susah bagi orang lain. Ke sebab kampung kita lain. 

Nak buat sambal ikan ni mudah saja. Yang penting, sambal yang sedap biasanya kena berwarna merah baru lagi sedap! Jom lihat resipi di bawah.

Bahan-Bahan:

  • Ikan (tak kisah ikan apa)
  • Kunyit
  • Garam
  • 1 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • ¼ inci halia
  • 4 sdb pes cili kering
  • 2 sdb sos tomato
  • 2 sdb sos cili
  • 1 sdb sos tiram
  • 1 sdb kicap manis

Cara-Cara:

1. Gaulkan ikan dengan garam dan kunyit. Kemudian goreng sehingga masak dan garing.

2. Baki minyak ikan, tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering yang sudah dikisar. Seeloknya pes cili tu kita kisar sendiri.

3. Tumiskan bahan kisar tadi sampai pecah minyak. Kalau guna kuali biasa ni kena pandai jaga api. Selalu kacau-kacaukan supaya tak hangit.

4. Bila dah pecah minyak dan garing, letakkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis. Kacau rata.

5. Masukkan air dalam ¼ cawan. Biarkan merenih Dan sambal sedikit memekat.

6. Bila sambal nampak dah memekat bolehlah masukkan ikan goreng kita tadi. Tak perlu letak garam sebab sos tiram dan ikan goreng dah masin.

7. Taburkan juga bawang merah hiris sebagai hiasan.

8. Akhir sekali letakkan gula dan kacau sehingga semuanya rata. Kalau rasa kurang masin tambah garam.

Sumber: Umi Watie