Resepi Sotong Celup Sos Thai – Makan Sekali Rasa Nak Lagi



Sape yang suka makan ala ala Thai pedas,wajib cuba resepi cara kak yati ni ye. Confirm puas hati punya!

Bahan-bahan:

  • Sotong segar
  • Cili api merah dan hijau (ikut kepedasan yang dimahukan)
  • 7 ulas bawang putih 
  • Sesudu sos tiram
  • 3 sudu gula
  • Gara gula secukup rasa
  • Sos ikan sebagai penambah rasa
  • Perahan limau nipis

Cara-Cara:

Penyediaan Sotong

1. Basuhkan sotong, kemudian kelar-kelarkan bahagian badannya. Tak perlu dipotong.

2. Masakkan sekejap sotong sampai sotong nampak warna. Guna sedikit air jee. Kemudian toskan sotong

Penyediaan Sos

1. Mula-mula, tumbuk cili api dan bawang putih.. Saya campur cili merah dan hijau untuk bagi warna dia nampak cantik. Tumbuk kasar je. Kemudian, masukkan bahan yang dah tumbuk ke dalam mangkuk.

2. Letak sos tiram, sos ikan, dan garam gula yang dah disediakan tadi. Kemudian baru letakkan air perahan limau. Sebiji pun dah cukup

3. Kemudian, hiris daun ketumbar. Taburkan atas sos tadi. Sos ni ikut selera masing-masing nak adjust macam mana

4. Curahkan sos kat atas sotong tadi. Nak tuang semua boleh, nak buat colek pun boleh.

Sumber: Norhayati Che Ismail