Nak makan sedap tapi malas nak masak lama-lama? Haa, ni la menu penyelamat .. Yee Mee Taugeh! Bahan simple, rasa power. Goreng-goreng sikit je, tapi vibe dia macam makan kat kedai. Rangup taugeh, yee mee serap kuah, pastu letak sikit kicap pedas… Perghh padu beb. Jom try resepi paling senang ni.. confirm repeat!
Bahan Kuah:
- 5 ulas bawang putih (ketuk)
- 1 inch halia (hiris)
- 5 tangkai cili kering (potong)
- isi ayam secukupnya
- cendawan shiitake kering (basuh bersih, potong dan rendam air panas sampai lembut. Toskan)
- air secukupnya
- minyak masak
- kicap manis secukupnya
- 5 sudu sos tiram
- 1 asam keping
- garam & gula perang secukup rasa
- 1 sudu tepung jagung (bancuh sikit air)
- 2 sudu tepung ubi (bancuh sikit air)
- 1 sudu kecil minyak bijan
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan halia sampai naik bau. Masukkan lada kering potong & kacau sampai garing. Masukkan ayam, kacau dan tambah air.
2. Masukkan asam keping, kicap manis, sos tiram, lada hitam, garam, gula & cendawan shiitake. Kacau sampai mendidih. Perasakan garam & gula perang. Biar sampai masak.
3. Kecilkan api, masukkan air tepung jagung dan kacau. Tambah air tepung ubi dan kacau lagi sampai pekat dan mendidih. Jika kurang pekat, boleh tambah air tepung ubi lagi, sikit demi sikit. Siap.
Bahan Yee Mee:
- 1 keping yee mee
- taugeh secukupnya (boleh ganti sawi atau bok choy)
- 1 biji telur
- kuah yee mee
Cara Membuat:
1. Panaskan kuali/pan, api kecil. Letak yee mee dalam kuali dan biar seminit. Tuang kuah sekeliling dan atas yee mee.
2. Letak telur dan tutup kuali. Biar 5 minit. Letak taugeh, tuang yee mee kedalam pinggan. Hidangkan bersama cili jeruk. Siap.
Sumber: Nur Fakhira Mohd Rosli
.jpg)