Resipi Koey Teow Thng Sedap dan Mudah



Kowteow thng, repeat buat kali ke dua. Kuah dia simple sangat, dok pikir eh sedap ke ni masa mula-mula 1st time buat dulu. Bila campoq bawang putih goreng tu kan, makk ai krup krap krup krap sedap oii. Mama Ina goreng bagi hitam sikit. Campoq pulak cabai tu. Memang ngam hirup tak kalih belakang dah! Menu sempoi, melekat di hati. Mama Ina share la resipi kat sini, kalau korang nak try boleh la. Simple, tapi serius sedap.

Bahan-Bahan:

  • 1 ekor ayam (potong besar-besar pun takpa)
  • Fishball & fishcake
  • Serbuk lada putih
  • Lada putih biji ditumbuk
  • Sengkuang 1 biji (saiz sederhana je agak besar bulatan burger)
  • Gula batu if tak ada gula biasa pun ok
  • Serai 2 batang diketuk
  • Batang Saderi (optional)
  • Kiub pati ayam 2 ketul
  • Garam & serbuk hilal
  • Taugeh, daun bawang
  • Cabai kicap
  • Mee/Koey Teow/Maggie/Bihun

Cara Membuat:

1. Memasak Kuah; Campur sekali ayam dibasuh bersih, serai diketuk, sengkuang dibelah 4, serbuk lada putih, lada putih biji yang telah ditumbuk, batang saderi diketuk dan kiub ayam. Rebus hingga mendidih, masukkan serbuk hilal, gula batu dan garam. Rebus lagi hingga ayam empuk.

2. Bila ayam dah empuk, angkat dan asingkan ayam. Carikkan isi ayam untuk topping dalam th’ng nanti. Tulang ayam tu masukkan balik dalam kuah, biar merebus sekali. Siap part kuah! Fishball and fishcake boleh dicelur or goreng. Tapi suka goreng, lebih wangi. Jadi gorengkan sekejap, toskan. Potong nipis-nipis untuk dijadikan bahan topping.

3. Minyak Bawang Putih; Bawang putih 10 ulas dicincang halus, goreng dengan minyak hingga tukar warna kekuningan dan naik bau. Tutup api. Tunggu sejuk, masukkan bawang sekali minyak tu ya. Biar je, nak makan cedok sesudu.

4. Cili Kicap; Goreng cili padi 10 tangkai, cili merah 3 batang dan bawang putih 5 ulas, tengok size kalau kecil-kecil tambah sikit lagi. Goreng sampai naik bau dan tutup api. Tunggu sejuk sekejap, blend cili bersama minyak yang ditumis tadi serta kicap. Mama Ina guna campuran kicap mudim + kipas udang.

Siap! Dah boleh dihidang dengan pilihan mee, bihun atau koteow, taugeh celur serta taburan daun bawang. Try la, serius sedap!.

Sumber: Nur Hazlina Othman