Resepi Kuih Lepat Labu Rasa Lemak Manis, Tak Jemu Makan



Kuih kampung tak pernah mengecewakan, terutama Lepat Labu yang lemak manis ni. Bau daun pisang dia pun dah cukup buat orang tergoda! Resepi mudah, bahan pun tak banyak – jom cuba buat sendiri!

Bahan-Bahan:

  • 1 cawan labu (direbus sehingga lembut kemudian disukat)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 sudu makan tepung ubi kayu
  • 3 ½ sudu makan gula
  • Secubit garam
  • Santan pekat secukupnya
  • Daun pisang secukupnya (bersihkan dan layurkan)

Bahan Inti:

  • Kelapa parut
  • Manisan atau gula melaka secukupnya
  • Sedikit air
  • Secubit garam
  • 1-2 helai daun pandan

Cara-Cara:

1. Bagi penyediaan inti, satukan semua bahan inti dan masak sehingga manisan atau gula melaka larut. Untuk menjadikan inti lebih sedap, pastikan teksturnya agak lembap dan tidak kering. Apabila sudah siap, ketepikan seketika.
 
2. Untuk membuat adunan lepat pula, satukan semua bahan dan adunkan sehingga sebati.
 
3. Kemudian, mulakan membungkus lepat. Caranya, ambil daun pisang yang telah dipotong dan dilayur. Kemudian, letakkan 2 sudu makan adunan lepat di atas permukaan daun pisang.
 
4. Seterusnya, ambil 1 sudu inti dan kemudian balut daun sekemas-kemasnya. Lakukan hingga habis adunan.
 
5. Setelah selesai membalut, panaskan periuk kukusan dan susun kuih lepat yang sudah siap dibalut tadi. Kukus selama 25 minit atau sehingga masak.

Siap untuk dihidang. Selamat mencuba dan menjamu selera!

Sumber: Asma Mohamed