Resepi Kek Kukus Coklat Moist — Lembap, Gebu & Cair di Mulut



Korang tengah craving kek coklat? Resepi ni confirm buat puas hati — moist, gebu, dan paling best, tak perlu oven! Kukus je, hasil macam kek dari kedai. Bahan pun simple, tak guna mixer pun jadi. Jom try buat sendiri, gerenti repeat banyak kali!

Bahan-Bahan:

  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan gula 
  • 1 cawan minyak
  • 3 biji telur

Cara Penyediaan:

Masukkan semua bahan di atas ke dalam blender dan kisar selama 5 minit. Kemudian, panaskan air dalam periuk kukusan.
 
Bahan-Bahan Ayak:

  • 1 1/4 cawan tepung gandum 
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat 
  • 1 sudu kecil baking powder 

Cara-Cara:

1. Masukkan adunan yang telah dikisar tadi ke dalam bekas dan kemudian masukkan tepung. Gauklkan sehingga rata.

2. Kemudian, tapis dan tuang adunan ke dalam loyang. 

3. Kukus selama 45 minit dengan api sederhana.

4. Untuk memastikan sama ada kek sudah masak, cucuk lidi atau garpu ke dalam kek tersebut. Jika teksturnya sudah tidak melekat-lekat, ini bermakna kek sudah cukup masak.

Siap! Penyediaan yang sangat mudah. Selamat mencuba!

Sumber: Nor Juliana