Resepi Nasi Ayam Simple, Cepat Dan Confirm Sedap



Hari malas masak tapi tekak teringin makan sedap? Jom cuba resepi nasi ayam simple ni! Tak perlu banyak bahan, tak renyah langsung. Sesuai untuk masak cepat lepas balik kerja atau hujung minggu santai bersama keluarga. Confirm licin pinggan.

Bahan-Bahan (bahagian luar)

  • 1 ekor ayam (tidak dipotong)
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil serbuk bunga lawang
  • 1 sudu kecil serbuk kayu manis
  • 1 sudu kecil serbuk cengkih

*Kalau tak ada serbuk,boleh juga kisar sekali semua rempah di atas.

  • 3 sudu besar madu
  • 3 sudu besar kicap soya manis
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar bawang putih yang dikisar
  • 1 tin susu atau cangkuk kalau ada
 
Bahan-Bahan (bahagian dalam)

  • 1 sudu kecillada hitam
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil serbuk bunga lawang
  • 1 sudu kecil serbuk kayu manis
  • 1 sudu kecil serbuk cengkih
  • Secubit garam
  • 2 simpul daun pandan
 
Cara-Cara:

1.Toskan ayam.Gunakan sebilah pisau yang sesuai untuk mengopek sebahagian kulit ayam (*bahagian atas dan kiri kanan badan ayam,dari bahagian bawah). Tak perlu ke dalam sangat, cukup sejengkal.

2. Masukkan tin kosong ke dalam badan ayam dan dirikan di atas sebuah pinggan. Keringkan dan simpan dalam peti sejuk lebih kurang 2 jam.

3. Keluarkan ayam dari peti sejuk. Sapukan rata bahan perap B ke bahagian dalam ayam. Masukkan juga simpulan daun pandan.

4. Campur kesemua bahan A dan gaulkan ke seluruh bahagian ayam. Masukkan sekali lagi ke dalam peti sejuk semalaman atau sekurang-kurangnya 4 atau 5 jam.

5. Sapukan minyak ke atas seluruh permukaan ayam dan bakar sehingga perang selama 20 minit.

6. Setelah ayam berwarna perang/sedikit perang, keluarkan dan terbalikkan ayam. Sapukan sedikit minyak sekali lagi.Bakar lagi untuk selama 90 minit.

7. Pada 20 minit terakhir boleh terbalikkan ayam sekali lagi kembali pada kedudukan asal (tak perlu letak minyak). Bakar sehingga ayam betul-betul masak dan kelihatan keseluruhan kulit ayam berwarna perang gelap/garing. Siap.