.jpg)
Popia biasa dah biasa… jom try Popia Carbonara pulak! Inti creamy berlemak, luar pulak rangup garing. Resepi mudah, anak-anak pun suka sangat.
Bahan-Bahan:
- 1 keping isi ayam (dipotong dadu)
- 1 paket sosej (dihiris)
- 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
- 1 batang lobak merah (dipotong dadu halus)
- 1 sudu serbuk lada hitam
- 2 sudu makan mentega atau majerin
- Keju cheddar parut secukupnya
- 1 cawan susu penuh krim atau susu cair
- ½ cawan air
- 1 sudu makan tepung gandum (bancuh dengan sedikit air)
- Garam dan gula secukupnya
- Kulit popia secukupnya
Cara-Cara:
1. Panaskan kuali dan cairkan mentega. Kemudian, tumis bawang besar sehingga naik bau.
2. Masukkan isi ayam, sosej, lobak merah dan lada hitam dan gaulkan sehingga isi ayam masak.
3. Kemudian, tambahkan sedikit air, susu dan keju. Kacau hingga sebati dan kemudian tambahkan bancuhan tepung gandum tadi.
4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Padamkan api dan biarkan inti sejuk seketika.
5. Untuk menggulung popia, gunakan 2 keping kulit popia supaya inti tidak bocor. Sudukan inti secukupnya dan balutkan kulit popia dengan kemas.
6. Setelah siap membalut, panaskan minyak dan goreng sehingga warna popia bertukar keperangan.
Siap! Sesuai dimakan panas-panas bersama seisi keluarga. Selamat mencuba!
Sumber: Raja Amanina