Resepi Agar-Agar Santan Pandan



Dengan bismillah saya kongsikan resepi ini. Semoga pahala mengalir untuk arwah emak saya yang mengajarkan petua dan rahsia resepi ini.

Arwah emak pernah berpesan, kalau letak perasa pandan sahaja, agar-agar putih akan jadi hijau. Kalau mahu yang hijau lebih banyak, jangan terlalu banyak kacau. Kacau sekali-sekala sahaja. Bila sudah mendidih, tutup api, ambil yang hijau dahulu, barulah ambil bahagian putih. Tuang pun kena perlahan-lahan.

Bahan-bahan:

  • 28g agar-agar tali (cuci bersih)
  • 2 mug sedang air
  • 20–30 helai daun pandan (cuci, potong sederhana)
  • 3 mug sedang air (untuk kisar daun pandan)
  • 3 biji telur
  • RM3 santan pekat
  • 4 senduk nasi gula pasir

Cara Penyediaan:

  1. Masukkan agar-agar tali dan 2 mug air ke dalam periuk. Masak api perlahan hingga agar-agar cair sepenuhnya.
  2. Kisar daun pandan sedikit demi sedikit bersama 3 mug air. Tapis dan perah air pandan, buang hampas.
  3. Air pandan tadi dimasukkan semula ke dalam blender. Kisar lagi baki daun pandan hingga habis.
  4. Blender terakhir: masukkan 3 biji telur, kisar sebati, tapis semula.
  5. Campurkan air pandan + telur dengan santan pekat. Gaul sebati.
  6. Masukkan gula pasir ke dalam agar-agar cair. Kacau hingga larut.
  7. Tuang campuran air pandan + santan ke dalam periuk agar-agar. Tapis menggunakan penapis halus atau penapis kopi.
  8. Kacau sekali-sekala supaya lumut terbentuk banyak. Bila mendidih, tutup api.
  9. Ambil bahagian hijau dahulu, tuang ke loyang (loyang perlu dibilas air supaya mudah keluarkan agar-agar nanti).
  10. Baru tuang bahagian putih perlahan-lahan di atasnya. Sejukkan hingga keras.

Nota: Gunakan mug yang sama untuk semua sukatan.

Resepi dikongsi oleh: Rozita Daud