.jpg)
Cutinya anak-anak, mestilah nak sediakan kudapan yang sedap dan mudah. Biskut Vanilla Crunchy ini memang sesuai – rasanya lemak berkrim, bau vanila yang wangi dan teksturnya yang rangup. Resepi ini diolah dari perkongsian dalam group masakan, dan memang terbukti sedap!
Bahan-Bahan:
- 250gm butter
- 100gm gula perang
- 100gm gula kastor (boleh kurangkan kepada 70gm jika mahu kurang manis)
- 1 biji kuning telur
- Esen vanila atau butter oil – secukupnya
- 350gm tepung gandum
- 1/2 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 250gm coklat cip (lebih sedap jika guna coklat cip import)
Cara-Cara Membuat:
- Gaulkan butter, gula perang dan gula kastor hingga sebati menggunakan senduk kayu.
- Masukkan kuning telur dan esen vanila/butter oil, kacau sebati.
- Masukkan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat. Gaul hingga bercampur rata.
- Masukkan coklat cip dan gaul sebati.
- Ikut resepi asal, adunan perlu disejukkan dalam peti sejuk terlebih dahulu. Tetapi jika mahu terus bakar pun boleh.
- Cubit sedikit adunan dan letakkan di atas dulang pembakar (boleh guna pengorek buah untuk bentuk lebih kemas).
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160°C selama kira-kira 15 minit atau sehingga masak (bergantung pada jenis oven).
Tips Tambahan:
- Gunakan coklat cip import untuk rasa lebih premium dan tidak cepat cair.
- Jika suka lebih wangi, boleh tambah sedikit butter oil bersama esen vanila.
- Pastikan biskut sejuk sepenuhnya sebelum disimpan untuk mengekalkan kerangupannya.
Penutup:
Biskut Vanilla Crunchy ini memang pilihan tepat untuk hidangan petang atau kudapan anak-anak ketika cuti sekolah. Rasanya sedap, rangup dan mudah dibuat. Cubalah resepi ini hari ini!
Resepi asal dikongsi oleh: Sarina Sanek