Resepi Biskut Vanilla Crunchy – Kudapan Sedap & Rangup



Cutinya anak-anak, mestilah nak sediakan kudapan yang sedap dan mudah. Biskut Vanilla Crunchy ini memang sesuai – rasanya lemak berkrim, bau vanila yang wangi dan teksturnya yang rangup. Resepi ini diolah dari perkongsian dalam group masakan, dan memang terbukti sedap!

Bahan-Bahan:

  • 250gm butter
  • 100gm gula perang
  • 100gm gula kastor (boleh kurangkan kepada 70gm jika mahu kurang manis)
  • 1 biji kuning telur
  • Esen vanila atau butter oil – secukupnya
  • 350gm tepung gandum
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 250gm coklat cip (lebih sedap jika guna coklat cip import)

Cara-Cara Membuat:

  1. Gaulkan butter, gula perang dan gula kastor hingga sebati menggunakan senduk kayu.
  2. Masukkan kuning telur dan esen vanila/butter oil, kacau sebati.
  3. Masukkan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat. Gaul hingga bercampur rata.
  4. Masukkan coklat cip dan gaul sebati.
  5. Ikut resepi asal, adunan perlu disejukkan dalam peti sejuk terlebih dahulu. Tetapi jika mahu terus bakar pun boleh.
  6. Cubit sedikit adunan dan letakkan di atas dulang pembakar (boleh guna pengorek buah untuk bentuk lebih kemas).
  7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160°C selama kira-kira 15 minit atau sehingga masak (bergantung pada jenis oven).

Tips Tambahan:

  • Gunakan coklat cip import untuk rasa lebih premium dan tidak cepat cair.
  • Jika suka lebih wangi, boleh tambah sedikit butter oil bersama esen vanila.
  • Pastikan biskut sejuk sepenuhnya sebelum disimpan untuk mengekalkan kerangupannya.

Penutup:

Biskut Vanilla Crunchy ini memang pilihan tepat untuk hidangan petang atau kudapan anak-anak ketika cuti sekolah. Rasanya sedap, rangup dan mudah dibuat. Cubalah resepi ini hari ini!

Resepi asal dikongsi oleh: Sarina Sanek