.jpg)
Petang ni buat cucur bantal, kembung garing elok di luar dan lembut gebu di dalam. Sedap dimakan bersama dengan kari ayam, sambal bilis, sambal sardin atau kuah kacang.
Bahan-Bahan:
- 2 1/2 cawan tepung gandum (300gram)
- 2 sudu besar planta (30gram) (saya guna butter) nak guna minyak masak atau minyak jagung pun boleh.
- 2 sudu besar gula pasir (40gram)
- 1 sudu besar yis kering mauripan (saya guna saf instant)
- 1 sudu kecil baking soda (bikarbonat of soda)
- 2 cubit garam
- 1 cawan air suam (190gram)
Cara Membuat:
1. Dalam satu besen, satukan mauripan, gula, dan air suam. Kacau bagi larut. Masukan tepung, baking soda, planta dan garam. Uli sebati selama 8-10 minit.
2. Peram adunan selama 1 1/2 jam dalam bekas yang bertutup. Tumbuk-tumbukkan adunan untuk buang angin dalam doh dan uli.
3. Tabur tepung dan letakkan doh, gelek bagi leper dan jangan terlalu nipis. Tabur tepung lagi. Potong adunan menjadi segi empat tepat tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil.
4. Biarkan selama 10 minit dan bolehlah digoreng dalam minyak yang panas guna api sederhana. Dah perang dan garing bolehlah angkat dan toskan.
5. Sedap dimakan bersama kari ayam, sambal bilis, sambal sardin dan kuah kacang. Selamat mencuba.
Sumber: Mariana Zainal