.jpg)
Bahan-Bahan:
- Telur – Digoreng buat telur mata
- 4 biji bawang merah
- 6 biji bawang putih
- Sedikit udang kering halus
- 3 senduk kecil cili kisar
- 1 sudu besar gula
- Sedikit air asam jawa
- Sebiji bawang holland hiris
- Sedikit garam dan perasa
Cara Memasak:
1. Goreng dulu telur mata, kalau nak tau masa mak aku buat katering dulu, Telur mata pun mak aku cerewet, telur mata kena nampak sedap dan menyelerakan. Mak aku marah kalau telur mata diremehkan.
2. Blend Bawang merah sederhana 4 biji, bawang putih 6 biji. Sediakan udang kering halus. Rahsia penyedap sambal telur mak aku is udang kering halus. Ini memang killer la kalau takde mak aku suruh pergi beli dulu.
3. Tumis bebawang dengan minyak goreng telur tu, masukkan 2 sudu udang kering halus. Bawang dah wangi masukkan 3 senduk kecil cili kisar.
4. Tumis sampai pecah minyak. Aku punya sambal memang at least 45 minit baru siap. Masukkan 1 sudu besar gula. Kalau suka sambal yang sedikit manis, kalau tak suka tak payah letak.
5. Bila sambal dah garing, masukkan air asam jawa. Kalau pakai asam jawa paste tu dalam setengah sudu besar. Masukkan bawang holland hiris.
6. Masukkan garam dan perasa, masukkan telur yang telah kita goreng. Ratakan sambal sekejap then tutup api. Aku suka kalau telur tu masih crunchy. Siap. Serious menambah. Tuang pulak kicap manis.
Sumber: Syalfarina Razali