Resepi Daging Goreng Belengas Menu Istimewa Yang Mudah



Resepi ini boleh dihidangkan bersama nasi putih panas dan bubur. Lebih menarik lagi, cara penyediaan sangat mudah dan pastinya mampu menbangkitkan selera semua orang.

Bahan-bahan:

  • 1/2 kg daging dipotong nipis dan digaul serbuk kunyit rebus dengan air hingga empuk
  • 5 ulas bwg putih - ditumbuk lumat **
  • 2 sdb kicap manis
  • 2 sdb sos tiram
  • 5 sdb sos cili
  • Sedikit garam dan gula

Bahan-bahan hiris:

  • Bawang besar - potong baji
  • Kacang panjang - potong 1"
  • Cili padi merah - di belah dua

Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi.

2. Masukkan daging yang telah direbus empuk dan dihiris tadi.

3. Kemudian masukkan kicap manis, sos tiram, cili sos, sedikit air, garam dan sedikit gula. Gaul hingga rata dan bersalut.

4. Masukkan bahan-bahan hiris dan biarkan sedikit lembut. Boleh tutup api dan hidangkan bersama nasi panaas. Siap.

Sumber: Rozmaliza Omar