Resepi Laksa Penang Ala Aeon – Sedap Sampai Hirup Kuah



Terbuat jugak hari ni... laksa ala2 aeon tu. Memang betoi lah rasa dia sama. Buat pulak sikit macam tak cukup lak. Tak kan esok nak buat lagi ni. Tq ya pada yang share resepi tu.

Bahan-bahan:

  • 3 biji Bawang
  • Belacan
  • Pes asam
  • 1 tin sardin (bersama sosnya)
  • 1 tin sardin (dibuang sosnya)
  • Asam keping
  • Bunga kantan
  • Daun kesum
  • Garam dan gula secukupnya
  • Perasa
  • Fishball (atau boleh tambah hiasan lain mengikut citarasa sendiri)

Cara-cara:

1. Masukkan bawang, belacan, pes asam pedas ke dalam pengisar. Kemudian masukkan 2 tin sardin yang telah disediakan tadi ke dalamnya. Kisar sehingga semua bahan halus.
 
2. Setelah siap mengisar, masukkan semua bahan kisar tadi ke dalam periuk. Kemudian masukkan asam keping, bunga kantan dan daun kesum.
 
3. Masukkan air mengikut kepekatan yang diingini dan masak sehingga mendidih.

4. Apabila sudah mendidih, masukkan garam dan gula secukupnya bersama dengan perasa. Kemudian masukkan fishball yang disediakan tadi dan kemudian kacau kuah hingga sebati.

5. Kemudian masukkan hiasan atas laksa. Untuk hiasan, terpulang mengikut citarasa sendiri.

Mudah dan cepat kan cara membuat kuah laksa ni? Selamat mencuba!