Resepi Roti Sosej Roll Simple Dan Sedap



Kadang-kadang pening juga nak fikir sarapan apa yang cepat, senang, tapi tetap sedap. Haa, kali ni jom kita try buat Roti Sosej Roll – guna bahan yang memang selalu ada kat rumah je! Nak buat bekal anak ke sekolah, minum petang, atau bawa picnic pun sesuai sangat. Confirm licin pinggan!

Bahan-bahan:

  • Roti loaf
  • 4 batang sosej (atau mengikut kuantiti yang diingini)
  • 2-3 biji telur
  • Bread crumbs
  • Garam secukupnya

Cara-cara:

1. Pecahkan telur ke dalam bekas yang disediakan. Kemudian, pukul telur sehingga sebati dan kembang. Ketepikan untuk seketika.

2. Leperkan sedikit roti dengan menggunakan tangan. Kemudian, belahkan sosej kepada dua bahagian.

3. Letakkan sosej di atas roti yang telah dileperkan.

4. Kemudian, mula untuk menggulung roti tersebut dengan kemas. Lakukan untuk roti-roti lain mengikut kuantiti yang diinginkan.

5. Setelah siap menggulung, celupkan satu per satu roti sosej ke dalam bekas telur yang telah disediakan tadi.

6. Kemudian, salutkan roti sosej tadi dengan bread crumbs.

7. Gorengkan menggunakan api yang sederhana sehingga warna roti nampak keperangan.

Sumber: Roserosnah rose