
Petang ni buat agar-agar lumut gula merah untuk minum petang. Alhamdulillah menjadi, baru siap potong ni. Sejukkan dulu dalam peti sejuk baru makan memang sedap.
Bahan-Bahan:
- 18 gm agar-agar tali (gune je sepeket tu, kalau gune serbuk saya agak tak pasti sebab tak pernah try)
- 1250 ml air
- 1 sudu esen vanilla
- 1 biji telur
- 2 sudu gula putih (boleh kurangkan jadi 1 sudu jika tak nak manis)
- 1 kotak santan
- 1 cwn gula merah (kire boleh dapat 1/2 mangkuk putih ikea tu)
Cara Membuat:
1. Didihkan air, masukkan agar-agar tali dan biar dia hancur dalam tu. Seterusnya masukkan gula merah, gula putih, dan esen vanilla. Masak sehingga mendidih.
2. Dalam bekas lain, satukan santan dan telur. Kacau-kacau lepas tu tuang dalam periuk. Masak dia dalam 5 minit dengan api perlahan. Lepas tu baru kuatkan api bagi dia naik buih dan trus tutup api.
3. Akhir sekali tuang bancuhan agar-agar ke dalam loyang. Sejukkan dan boleh dipotong untuk dihidangkan. Selamat mencuba.
Sumber: Tengku RosElyza Raja Muhammad