Resepi Kek Pisang Mudah Gebu Dan Lembut



Kek pisang ni memang tak pernah jemu! Harum bau dia semerbak satu rumah, gebu pula tak terkata. Nak buat pun senang sangat, bahan pun simple. Sesuai untuk minum petang atau bawak ke rumah mak mentua. Jom try resepi ni, confirm jadi dan puas hati makan.

Bahan-Bahan:

  • 4 biji pisang
  • 1 cawan minyak jagung
  • 1 cawan gula
  • 4 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum
  • Soda bikarbonat
  • Serbuk penaik

Cara-Cara:

1. Masukkan 4 biji pisang tadi ke dalam pengisar. Kemudian masukkan minyak jagung, gula dan telur. Kisarkan sehingga semua bahan rata dan sebati.

2. Kemudian, tuangkan bahan kisar ke dalam bekas dan masukkan tepung gandum, soda bikarbonat serta serbuk penaik.

3. Gaulkan kesemua bahan sehingga rata.

4. Setelah siap digaul, tambahkan hiasan seperti hirisan pisang dan coklat cip.

5. Kemudian, masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 120c selama 59 minit.

Siap untuk dihidang? Mudah saja kan? Sesuai untuk dimakan bersama seisi keluarga!

Sumber: Ashril