Resipi Lempeng Paling Mudah Guna 3 Bahan Saja



Kalau pagi sibuk tapi nak sediakan sarapan cepat untuk anak-anak, resipi lempeng ni memang penyelamat. Guna bahan dapur biasa je, tak sampai 15 minit dah boleh hidang. Luar dia rangup sikit, dalam lembut. Cicah sambal atau makan kosong pun habis licin. Sesuai untuk seisi keluarga, dari kecil sampai ke besar.

Bahan-Bahan: 

  • 3 cawan tepung
  • 3 cawan air
  • Garam secukup rasa

Cara-Caranya:

1. Masukkan tepung, air dan garam yang telah disediakan ke dalam mangkuk yang besar. lalu adunkan sehingga semua bahan rata dan sebati. Cara lain yang anda boleh gunakan adalah dengan memasukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar sehingga sebati.
 
2. Setelah siap diadun atau dikisar, panaskan kuali dan oles sedikit minyak masak.
 
3. Kemudian, tuangkan 1 ke 2 senduk adunan lempeng. Ratakan padan permukaan kuali tersebut.
 
4. Balik-balikkan adunan lempeng sehingga ia masak dan bertukar warna keperangan.
 
5. Angkat dan sedia untuk dinikmati mengikut cita rasa masing-masing.
 
Sumber: Mas Cotek