Resepi Pasta Tomyam Alfredo Padu Dan Berkrim



Bayangkan gabungan pedas masam tomyam dengan krim lemak Alfredo yang padu! Resepi ni memang lain dari yang lain, sesuai untuk yang suka cuba sesuatu yang baru. Senang je nak buat, bahan pun mudah cari. Jom kita try Pasta Tomyam Alfredo yang confirm buat ketagih

Bahan-Bahan:

  • Setengah biji bawang besar 
  • 3 ulas bawang putih 
  • 1biji cili api merah atau ikut kepedas yang diingini (Cincang halus)
  • Minyak zaiton
  • 1 pek cendawan butang 
  • Susu full cream 
  • Pes tomyam adabi ½ packet
  • Udang (jumlah terpulang)
  • Maggi cukup rasa
  • Daun limau purut
  • Pasta
  • Cheese
  • Cili flakes

Cara-Caranya:

1. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili api dengan minyak zaiton sehingga naik bau.

2. Kemudian, masukkan cendawan, susu dan pes tomyam dan gaulkan sehingga rata dan sebati. Lalu masukkan udang dan gaul sehingga warna nampak kemerahan.

3. Kemudian masukkan pasta dan Maggi cukup rasa.

4. Masukkan pula daun limau purut, tabur cheese dan cili flakes.

Siap untuk dihidang! Mudah je kan? Selamat mencuba!

Sumber: Farhah Jamaluddin